Fa més de 3 mesos que ens vam haver de confinar, una mesura necessària però que deixava a les persones més desprotegides de banda, amb les dificultats afegides de la situació. Arran d’aquesta situació, el Casal Sageta de Foc va emprendre la iniciativa de generar diferents Xarxes de Solidaritat pels barris de Tarragona. Una d’aquestes, sota demanda de l’Eva, veïna nostra, va ser la Xarxa de Solidaritat de Torreforta, que implicava tots els barris de Ponent. Ella, ha estat coordinant la Xarxa i mirant d’incloure el màxim de gent possible en aquesta iniciativa, tant persones voluntàries com receptores. També van establir protocols de seguretat i permisos pel voluntariat.

 

El funcionament era molt senzill, si algú necessitava quelcom o una Treballadora Social del CAP detectava alguna situació en la qual podien donar suport, es posaven en contacte amb la Xarxa Solidària. Després, en un grup de WhatsApp hi havia les persones voluntàries i una persona era l’encarregada de canalitzar les peticions. Al grup, s’anunciava la petició i la persona que podia donar suport en aquella tasca es posava en contacte amb la persona encarregada de gestionar-ho. Alguns exemples de les tasques de suport van ser anar a comprar medicació a persones grans en risc, intermediar per buscar roba per fer mascaretes, acompanyar a persones per anar a buscar aliments al menjador de Bonavista inclòs, s’ha fet suport emocional via telèfon. “Un senyor va anar a comprar i es va marejar, el van portar al CAP, ens van trucar perquè l’acompanyéssim a casa. Aquesta persona se sentia sola i sense xarxa de suport emocional. El voluntariat el trucava per anar-ne fent seguiment i donant-li aquest suport” explica l’Eva.

 

Als inicis, se’n van donar compte que la gent dels barris no era conscient d’aquesta xarxa i que n’havien de fer difusió, aquí és on entra en Mohamed, un noi jove sense papers veí del barri. Ell, al Marroc, ja realitzava voluntariat amb nens i nenes fent classes d’anglès. Li van demanar si podria traduir textos a l’àrab perquè la difusió arribés al màxim de gent possible i així s’hi va involucrar. Va començar a repartir i penjar cartells pels portals del barri fins que una persona va necessitar la seva ajuda per anar a comprar, ja que tenia la mobilitat reduïda. Ens comenta que el que més l’ha marcat són les persones que han demanat ajuda més d’una vegada, com per exemple la Mercedes. “Ens demanava fer la compra al supermercat o passejar la seva gossa. Des d’aleshores, l’ajudo encara que no estiguem confinats, ja que ho segueix necessitant. Això, d’igual manera, també es dóna amb d’altres casos amb altres voluntaris i voluntàries”.

Un dels problemes que s’han trobat ha estat a l’hora de penjar els cartells, algunes persones s’enfadaven perquè s’ho prenien com si fos publicitat. A banda, també s’han trobat que els han titllat de “comunistes” i se’ls han infiltrat al grup per insultar a la gent que hi havia. Igualment, comenten que aquestes situacions han estat puntuals i que no els ha afectat.

Actualment, la Xarxa Solidària està mirant de donar suport a les famílies amb infants que necessiten alguna persona per cuidar els seus fills o filles mentre treballen, ja que la situació a l’escola no està resolta i es fa costa amunt tenir que deixar-los amb els avis i àvies. L’Eva ens explica “jo estava a l’atur, d’aquesta manera m’he sentit útil implicant-me individualment perquè sóc una persona social i així, puc treure els valors que tinc. M’ha donat empenta al veure que la gent s’ha solidaritzat. S’ha de treballar la solidaritat perquè actualment no sabem res dels nostres veïns i veïnes, ara ens hem començat a conèixer. Ara, el repte és com donar-li continuïtat”

 

Albert Arnavat, educador FCA