En aquest article, que també comença com un conte però que parla d’una vivència personal, trobareu una barreja natural i espontània dels dos idiomes que faig servir a diari: el castellà, per part de la meva mare, i el català, per part de pare. Ho he de fer així perquè és així i no d’una altra forma com us puc traslladar les coses que us vull explicar. ¡Dentro historia!

Todo empezó a principios de 2021 cuando por casualidad, paseando por Torreforta, de camino a casa, vuelta del cole, descubrí en una de las papelerías del barrio, “La Pajarita”, un cuento que me llamó la atención: “l’Aligueta de l’escola”, en su portada había dos niñas y una aligueta pequeñita, del tamaño de las niñas más o menos, y recordé en ese momento que en algún lugar había leído que existía un cuento que relacionaba les festes de Santa Tecla con els barris de Ponent, así que sin dudarlo entré y lo compré.

Lo traje a casa y lo leímos, lo leímos y lo volvimos a leer. Al final del cuento, hay fotos de su autora, la Mònica Tarifa, de sus hijas y protagonistas del cuento, la Mariona y la Ester, y de la ilustradora, la Rosa M. Rodes. Tanto lo llegamos a leer, tanto miramos la portada, la contraportada y todas y cada una de sus páginas que mi hija, de dos años y medio, al ver a Mònica paseando por el barrio con sus niñas, las llamaba. Yo, siempre intentaba no molestarlas y animaba a mi pequeña a no insistir demasiado pero un día decidí por fin saludar a Mònica y presentarnos como dos fans declaradas del cuento. ¡Y ahí surgió la chispa!!!

¿Y qué es lo que me gusta de este cuento? ¿Por qué creo que merece tanta difusión? Es un cuento escrito por una persona que vive en el barrio, que trabaja en el barrio y que habla del barrio. Relaciona de manera cohesionadora elementos tradicionales de les festes de Tarragona con  lugares dels barris de Ponent como l’Escola Els Àngels, l’Anella Mediterrània, Centre Cívic, els gegants de Torreforta… Ha conseguido que mi hija, una niña de menos de 3 años, se haya hecho fan de l’Àliga de Tarragona, que al menos una vez a la semana tengamos que ir sí o sí a ver el carrilló del Mercat para un poquito de lalalá (leáse a ritmo de Amparito Roca). Y eso me parece todo un éxito, una forma de unir barrios y Tarragona desde la base, la infancia y desde el gusto por la lectura.

¡Algo había que hacer pues! Empezamos a quedar para charlar, a que jugaran las niñas, a hablar del libro en redes y a pensar en proyectos… ¡Se acercaba Sant Jordi!!!

Desde Ponent Lovers decidimos organizar un vídeo-sorteo  donde participaran diferentes personas relacionadas con el cuento: aliguers de l’Àliga de Tarragona, las asociaciones de vecinos y vecinas de La Granja y Camp Clar Zona Esportiva, Víctor Rustarazo (creador de “l’Aligueta de l’escola” en la que se basa el cuento), miembros de Ponent Lovers, la autora, las protagonistas, el papá de las protagonistas y su guitarra, la ilustradora…  Entre todos y todas explicando la sinopsis del cuento y cómo participar en dicho sorteo, ¡fue todo un éxito! Recibimos más de 100 dibujos, con la especial participación de l’Escola Els Àngels.

A su vez, y paralelamente, la Asociación de Vecinos y Vecinas de La Granja preparó un gran evento que giraba en torno al cuento de la Mònica y de Sant Jordi: firma y venta de libros, representación del cuento por la autora, baile de l’Aligueta del Víctor Rustarazo, timbalada a cargo de la colla de diables “Foc i Gresca”, representación de la llegenda de Sant Jordi, mural y photocall de Sant Jordi, detallitos para los niños y las niñas que entregaron un mandala coloreado… ¡Dos días de actividades culturales súper atractivas! En menos de una semana se agotaron todos los ejemplares en el barrio! ¡L’Aligueta ya estaba en muchos hogares en Ponent!!! ¡No nos lo podíamos creer!

Peu imatge: resum de la jornada, Ponent Lovers recolzant a la Mònica a l’AV de La Granja.

Mònica, la autora del cuento, nos regala unas palabras en relación al evento: “El passat 24 d’abril vaig presentar en el barri de la Granja de Tarragona el conte de L´aligueta de l’escola. Un conte infantil,  pensat i escrit des dels barris de Ponent de Tarragona on els infants poden gaudir i emocionar-se en la seva lectura i on els adults poden recordar la seva infància.

 

L´aligueta, creada en l’escola dels Àngels, fa de nexe d’unió amb l’escola, els barris, la ciutat  de Tarragona i la festa. A través del conte es dóna a conèixer diferents llocs emblemàtics dels nostres barris, les festes de Santa Tecla, les tradicions i la cultura de la nostra bonica i estimada ciutat.

 

A més de la presentació, vaig  contar i representar el conte amb la presència de la protagonista de la història, l´aligueta, una bestieta que van reproduir uns alumnes ja fa uns cursos amb l’ajuda d’un pare, en Víctor Rustarazo. L´aligueta va ballar l´Amparito Roca, un pasdoble molt conegut,  i els nens i les nenes del barri s´ho van passar d’allò més  bé  escoltant les aventures de l´aligueta i de les seves amigues.

 

En aquest petit escrit, voldria donar les gràcies a tots els nens i nenes que van acompanyar-me, als veïns i veïnes del barri per la seva presència i a l´Associació de Veïns de la Granja per convidar-me en les activitats realitzades en el  barri amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Ha estat una experiència molt bonica i màgica!

 

Espero que el conte hagi agradat a petits i grans i tingui una bona acollida. Gràcies a tots i totes per acompanyar-me en aquest acte tan entranyable.

Petonets daurats per

tothom!”.

Peu imatge: signant contes!

Y Sílvia, tesorera de la AV de La Granja, también nos hace llegar su mensaje: “A la nostra associació ens agrada recolzar totes les iniciatives que involucren a la gent del nostre entorn. El conte de la Mònica ens va encantar, la seva història, la seva il·lustració tan viva i alegre, l’aligueta que és una preciositat… Vam creure que es mereixia tota l’atenció per donar-li la difusió que es mereix, i quin millor dia que Sant Jordi per fer-ho!

En quant a la Mònica és una persona que s’implica molt, va fer un contacontes tan bonic amb les seves titelles… Felicitats Mònica pel teu treball! I des de l’associació  et desitgem molta sort i esperem que triomfis perquè t’ho mereixes!!! Gràcies per fer-nos sentir la màgia del conte als nens i a tots nosaltres!”.

Peu imatge: 24 d’abril de 2021. Mònica Tarifa, Mariona, Ester, Victor, gran part de la junta de l’AV La Granja, Marta i Borja de Ponent Lovers.

A título personal, sentí mucha alegría al ver el reconocimiento a la obra de Mònica y también una gran satisfacción al sentir que la difusión, cuando se hace convencida y desde el corazón funciona y llega a quien debe llegar.  Me gustaría hacer una mención especial para Víctor Rustarazo, creador de l’Aligueta de l’escolaa su hijo Eric y als timbalers de la colla de diables “Foc i Gresca”, todos/as ellos/as nos regalaron momentos super bonitos y especiales en el evento de la AV de La Granja: hicieron bailar a su aligueta al son d’Amparito y otros ritmos que tenemos todas y todas muy adentro y que, por culpa de esta pandemia, llevamos tiempo sin disfrutar. La historia de l’aligueta del Víctor, por su ternura y por su relación con Ponent, merece ser contada en otra entrega, ¡así que queda pendiente!!!

Peu imatge: l’aligueta del Víctor Rustarazo.

Para terminar, me gustaría añadir que en Ponent y por parte de todas las asociaciones y entidades que conforman la red cultural y de dinamización de los barrios, además de todas las actividades mencionadas, se realizaron muchísimas más propuestas, todas ellas dignas de ser mencionadas, para Sant Jordi: AV La Floresta, AV Amics Parc Riu Clar, AV Bonavista, Grupo de Artes Artifex, Biblioteca de Torreforta Pepita Ferrer, Centre Cívic de Torreforta y las ya mencionadas AV La Granja, AV Camp Clar Zona Esportiva, Moviment Ponent Lovers. Siguiendo el hashtag #SantJordiaPonent las encontrarás todas.

 

Fem barri! Fem Ponent! Ponent En Positiu!

Marta Serra,

Creadora del Moviment Ponent Lovers.

Secretària AV Camp Clar Zona Esportiva.

L’Aligueta de l’escola

Textos: Mònica Tarifa Llorens

Dibuixos: Rosa M. Rodes Roselló

Editorial: Cossetània Edicions

Peu de imatge: Ponent Lovers al photocall de l’AV Amic del Parc Riu Clar, on també van regalar una agulla en forma de rosa i un llibre.