El dia 20 de novembre vam celebrar el Dia Internacional de la Infància Al Casal Cívic Campclar i ho vam fer jugant, com no podia ser d’altra manera. Tant el Programa Jugar i Descobrir com el Programa per a Joves del Casal programes socioeducatius per al suport i  l’acompanyament d’infants i joves en el seu desenvolupament personal, van preparar conjuntament una tarda de jocs per donar a conèixer quins són els drets dels infants, donat que aquest any es commemora el 30è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants per  l’Assemblea General de les Nacions Unides.

L’objectiu era que els infants i adolescents que formen part cada tarda de la família del casal tinguessin l’oportunitat de reivindicar el seu dret al temps de lleure, a créixer i aprendre jugant, deixant també moments per a la reflexió i la diversió.

L’activitat va consistir en diferents espais de joc per on passaven tots els grups. Els adolescents més grans dinamitzaven el taller de xapes, el joc dels escacs reciclats, el twister, els domino, mikado gegant, i lideraven la creació d’un muntatge mural col·laboratiu sobre els drets dels infants. Els nens i nenes van poder experimentar la història de l’IU i la Wanda de la mà dels educadors i educadores del Jugar i Descobrir, i descobrir com pot ser de diferent la vida dels infants d’altres països.

Aquesta és la vivència per part d’alguns del joves que van col·laborar donant suport als tallers i jocs: “M’ha agradat molt fer de monitora amb els nens petits i m’ho he passat molt bé, ha estat molt divertit” Khautar ,13 anys. “M’ha agradat molt perquè a mi m’encanta estar amb els petits i els jocs eren molt guais per a compartir amb ells. Estic molt orgullós d’haver estat monitor” Moussin, 13 anys.

A banda, el 25 de novembre des del Casal Cívic Campclar ens hem volgut sumar a la lluita contra la violència i les desigualtats de gènere. En aquesta ocasió ens  hem aplegat un gran grup de persones usuàries per  participar en una sessió de zumba a càrrec de l’ AV Zona Deportiva de Campclar: dones, homes,  nens i nenes, joves i col·laboradors del casal. Tots ballant per reivindicar que “No és No”. Prèviament hem vist un vídeo fet per dones d’un col·lectiu d’un altre barri de Catalunya, per mostrar les diferents situacions de masclisme que viuen les dones en la nostra societat. Per acabar la tarda, els joves han dibuixat lliurement per expressar la seva veu en contra les violències masclistes. Els dibuixos els hem exposat i es podran veure uns quants dies a l’Espai de trobada del Casal. El dimecres 27 hem pogut gaudir plegats de nou infants, joves i famílies de l’obra de teatre social  “I si no qui ho farà…” a càrrec del grup Impacta’t Intervencions teatrals, on tots hi hem participat. Ha estat una molt bona experiència, molt enriquidora i divertida a la vegada, un bon exercici d’empatia, per veure’ns i posar-nos en la pell de les dones que pateixen discriminació, micromasclismes, sexisme i violències en tots els àmbits de la vida.

Per últim, el dimarts 26 de novembre,  adolescents que participen del projecte A peu de Carrer i del Programa per a joves del Casal Cívic Campclar van trobar-se en el taller-xerrada a càrrec d’H2O. La proposta inicial era parlar especialment de drogues toves + gènere + addiccions, però l’interès del grup va derivar en l’addicció a les pantalles i principalment en l’ús abusiu dels mòbils, en què molts d’ells s’hi identificaven. Vam parlar d’estratègies per fer-ne un ús més correcte i del per què pensaven que dedicaven més temps a mirar el mòbil, a les xarxes socials enlloc d’altres activitats. En definitiva ens va servir per reflexionar-hi tots junts.

Desprès en petits grups, se’ls va demanar que pensessin quines drogues legals i il·legals coneixien. El grup va interactuar i participar activament i esperem poder continuar trobant-nos en moltes més ocasions.