Imagina Campclar és un projecte que ha impulsat l’Associació VINCLE en cooperació amb la Cooperativa Combinats i amb el finançament de l’Obra Social la Caixa.

El projecte ha volgut fer aflorar i organitzar dones del barri de Campclar amb interès de millorar i participar en el seu barri a través d’estratègies formatives en la imatge i l’expressió personal i col·lectiva.

És per això que des del gener i fins el novembre de 2020 les dones han rebut diferents formacions durant tres dies a la setmana. Per una banda, la primera activitat va consistir en fotografia participativa, on les dones van aprendre el tema de la fotografia i programes d’edició, a nivell teòric i pràctic, a l’hora que coneixien més el seu barri.

Per altra banda, a la segona activitat van aprendre tècniques en comunicació i expressió. Una vegada realitzats els dos tipus de tallers, les dones van seleccionar vint de les fotografies que havien realitzat al primer taller per a poder portar a terme una exposició itinerant i així donar a conèixer de manera positiva el barri.

Els mesos de juliol i agost l’exposició va ser instal·lada al Mercat Central de Tarragona, on també les dones que formen part d’Imagina Campclar van fer una presentació pública. Al setembre l’exposició es va traslladar al Mercat de Torreforta i a l’octubre a la seu de l’Associació Vincle al barri de Campclar, lloc on les dones es reuneixen.

A més, al setembre van rebre la tercera formació, que consistia en aprendre a gestionar xarxes socials amb l’objectiu de crear un perfil del barri de Campclar on anar posant notícies i fotografies per donar a conèixer la vessant positiva del barri. A l’octubre, i com a darrera activitat, les dones van rebre orientació laboral per millorar les seves possibilitats laborals.

Més enllà de conèixer en què ha consistit aquest projecte, cal fer palès al gran recorregut personal que han fet les set dones que han participat activament. Per elles, ha estat una experiència molt gratificant i empoderadora, que els hi ha permès sortir de la seva rutina i sobretot de la seva zona de confort. La majoria verbalitzen que mai havien utilitzat una càmera de fotos ni havien parlat en públic, a més de desconèixer moltes zones del seu barri i altres cultures amb les que han pogut relacionar-se durant aquesta formació. A més, els hi ha servit per perdre pors, a expressar els seus sentiments, a jugar altres rols a l’hora de relacionar-se i, sobretot, a valorar-se.

 

I això no s’acaba aquí, la intenció que tenen les dones és continuar ajuntant-se una vegada hagi acabat el projecte, per seguir compartint moments, experiències i visibilitzant el barri de manera positiva. En aquest sentit, s’obren les portes a totes aquelles dones del barri que vulguin participar. Només han de demanar informació al C/ Riu Llobregat, nº9, local 16-19.