L’any 2015 arrel de la publicació d’un llibre sobre la historia de Torreforta, alguns dels veïns/veïnes van trobar a faltar les biografies d’algunes dones, que segons el seu criteri, havien tingut un paper important en la memòria històrica del barri. Entre aquestes dones, n’hi havia concretament dues, que van decidir treure de l’anonimat i de l’oblit per poder recuperar un trosset més de la memòria del barri. Les sra. Pilar Pradell Sabaté i la sra. Josefa(Pepita)Ferrer Lucas, ambdues estimades i valorades per les tasques humanitàries o culturals que havien realitzat a favor de la comunitat.

Amb l’afany de complir aquest objectiu, i pensant com podrien donar visibilitat a aquestes dues dones, alguns dels veïns i veïnes, es van reunir reiteradament i decidiren iniciar una campanya de recollida de signatures pel barri de Torreforta per tal que la Biblioteca Municipal de Torreforta i la plaça del Tarragonès, canviessin els seus noms i passessin a anomenar-se Biblioteca Municipal Pepita Ferrer i Plaça Pilar Pradells Sabaté. Van reunir-se amb diversos col·lectius dels barris de Ponent, L’Associació Primer de maig, El centre El Cargol, La F.A.V.T., La Federació Catalana d’Escacs, i diferents partits polítics de la ciutat. I al juny del 2019 els veïns varen explicar al nou alcalde la seva iniciativa, i varen presentar les signatures recollides.

El desembre 2019 van presentar al Ple Municipal una pregunta per tal que es discutís les possibilitats de posar el nom de Pepita Ferrer a la Biblioteca Municipal de Torreforta. Finalment en el Ple Municipal del 3 d’abril de 2020 s’aprovà el nou nom per a la biblioteca, així ara, tenim nom de dona.

Pepita Ferrer i Lucas (Barcelona, el 7 de maig de 1938 – Torreforta, 14 de gener de 1993), va ser la primera jugadora d’escacs catalana i espanyola a aconseguir la categoria de Mestre Internacional Femení, l’any 1974. Fou la primera jugadora capaç de competir amb possibilitats contra jugadors masculins a Catalunya. El mateix any de la seva mort la Generalitat de Catalunya, a proposta de la Federació Catalana d’Escacs, li concedia el guardó de Forjadora de l’Esport Català.

La Federació Catalana d’Escacs ha creat el premi Pepita Ferrer que anualment es concedirà al club que faci una millor promoció dels escacs femenins. Resultats destacats de les seves competicions. Va ser quatre vegades Campiona de Catalunya en els anys 1956, 1957, 1958, 1959 i 1981. Fou vuit vegades Campiona d’Espanya en els anys 1961, 1963, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974 i 1976, i en resultà subcampiona en dues ocasions, en els anys 1957 i 1959. També fou el 1970 campiona absoluta de Tarragona. Es va classificar dues vegades per als torneigs interzonals classificatoris per al Campionat del món d’escacs femení, l’any 1974 a Menorca i en 1985 a Jeleznovodsk.

Pels resultats del primer Torneig Interzonal que va jugar, la Federació Internacional d’Escacs li va atorgar el 1974 la categoria de Mestre Internacional Femení. Pepita Ferrer va participar, representant Espanya, en set Olimpíades d’escacs entre els anys 1974 i 1986. A l’Olimpíada del 1976 va guanyar la medalla de bronze per equips. La seva passió pels escacs la va dur a realitzar una magnífica tasca d’ensenyament i promoció d’aquest esport per les comarques tarragonines.

Va ser professora d’escacs a les Escoles Sagrada Família de Reus i al CE Vilaseca, centres on ha format molts jugadors i monitors.

I tal com explicà el seu germà Manel Ferrer en la visita a la nostra biblioteca “Jugar als escacs era la seva vida i va sacrificar moltes coses, fins i tot, personals pels escacs”. Un orgull que la biblioteca del nostre barri porti el seu nom.