12095245_1654689518124548_2940412401653219879_o

La Fundació Casal l’Amic és una organització no lucrativa que té com a objectiu principal l’acció social i educativa amb infància, adolescència i joventut, destinada a la prevenció de situacions de risc social en aquests grups de població. Situada a Campclar des de l’any 1983, treballa fonamentalment als barris de la zona perifèrica de Ponent de Tarragona. Compta amb un centenar de persones, entre professionals, voluntaris i voluntàries, socis i sòcies…, que desenvolupen diferents projectes i programes socials. L’any 2012 hem atès més de 5.000 persones, bàsicament infants i joves, en diferents projectes.

La intervenció socioeducativa del Casal té quasi 30 anys d’experiència, amb uns inicis d’accions voluntàries envers els infants en l’horari escolar: reforç escolar i educació del lleure, que progressivament va anar adquirint identitat i estructurant el seu funcionament fins a arribar a ser conegut pel registre d’entitats i serveis i establiments socials de la Generalitat com a entitat privada sense afany de lucre i constituïda com a Centre Obert anomenat “Casal l’Amic de Campclar”. Primer va dependre de l’Associació Juvenil del mateix nom, actualment és una Fundació i els seus estatuts van ser aprovats l’any 1998, quedant així constituïda la “Fundació Casal l’Amic” el 27 d’abril de 1998 amb registre núm. 1167. Durant tot aquest llarg procés evolutiu de més de dues dècades, es destaquen 6 etapes diferents:

  • 1a etapa: 1983 – 1985. L’esplai: Fórmula jurídica: Associació Juvenil Esplai l’Amic. El setembre de 1983 un grup de set joves d’edats compreses entre 15 i 17 anys procedents de diferents barris de Tarragona (Campclar, La Granja, El Pilar, Torreforta, La Floresta, etc.), es van conèixer i coincidir per diferents motivacions personals a la Parròquia Sta. Tecla de Campclar. Fruit d’un treball en equip neix un centre que s’inaugurà el 12 de novembre de 1983 amb el nom d’Esplai l’Amic de Campclar.
  • 2a etapa: 1985 – 1987. De l’esplai al repaso: Fórmula jurídica: Associació Juvenil Esplai l’Amic. Comença el curs 85-86. L’equip de monitors amb el temps va anar prenent molta més consciència de la importància educativa d’un centre d’aquest tipus en un barri com Campclar i de les greus situacions de risc que presentaven molts dels seus infants i famílies. Això es va traduir en un major compromís amb el Centre, molta més dedicació i millora metodològica i qualitativa en la seva intervenció amb una planificació concreta d’objectius molt específics i avaluacions contínues. L’any 1987 es van posar en marxa els campaments amb el grup d’adolescents del Centre com també es començava a participar activament en l’associació de Veïns fins al punt d’organitzar totes les activitats infantils de les Festes Majors del barri. Es va rebre el 1r premi de Jaume Ciurana de Civisme pel Casal d’estiu de l’any 1987, el que va suposar un bon estímul per anar avançant, millorant i creixent.
  • 3a etapa: 1987 – 1997. El Casal: Fórmula jurídica: Associació Casal l’Amic. Durant aquests deu anys es va generar un important grup de joves molt conscient i compromès amb la seva tasca i que començava a veure la necessitat de reconèixer la tasca que es duia a terme així com el treball socioeducatiu remunerat encoratjat pels seus resultats, les necessitats detectades i pels coneixements adquirits en els seus estudis. El 29 de març de 1988 reunit tot l’equip de monitors decidiren formar el Casal l’Amic de Campclar com a entitat de caràcter socioeducatiu orientant la seva tasca principalment cap a la consolidació d’un Centre Obert. En definitiva, durant aquesta etapa es va intentar anar avançant vers la professionalització, consolidant i millorant substancialment les subvencions i ajudes econòmiques i combinant persones amb contractació laboral i amb voluntariat social.
  • 4a etapa: 1997 – 2003. La Fundació: Fórmula jurídica, Fundació Casal l’Amic. Després de més de 10 anys funcionant com a Centre Obert, el Casal ja estava força consolidat. S’iniciava una època d’estabilitat tot i que amb molts problemes de subvencions que feien temptejar el manteniment de les persones contractades. Si més no, es va decidir fer una aposta important per consolidar definitivament el centre i “l’aventura” iniciada el 1983 amb l’esplai. L’entitat volia garantir definitivament la seva continuïtat, diversificar i buscar altres vies de finançament, crear nous serveis per respondre a les noves demandes emergents i donar-se a conèixer i començar a treballar més enllà del barri de Campclar. Es creu que la fórmula de Fundació pot ser la més adequada per aconseguir aquestes finalitats. El 28 de febrer de 1997 per unanimitat de tots els seus socis.
  • 5a etapa: 2003 – 2007. Nous reptes: Fórmula jurídica: Fundació Casal l’Amic. El Casal l’Amic va celebrar el seu 20è aniversari, per tant, l’hora de fer balanç, memòria i perspectiva de futur. Malgrat els avenços i els esforços, la realitat econòmica seguia sent insuficient per tirar endavant tots els projectes i objectius que es proposava l’entitat i amb la idea d’aprofitar la important experiència educativa acumulada al llarg d’aquests 20 anys i fer un salt endavant agosarat, la Fundació va decidir oferir nous serveis. La Fundació ha anat creixent en projectes i en àmbit d’intervenció.
  • 6a etapa: 2007. Oportunitats: Fórmula jurídica: Fundació Casal l’Amic. Gairebé arribant al quart de segle es proposa continuar creixent, no només en números, que també, si no en la qualitat i la confecció de propostes que vagin més enllà de la intervenció. Amb la celebració de vint-i-cinquè aniversari, sota el lema “25 anys compartint il·lusions”, s’assoleix una quota de popularitat que completa la bona tasca feta durant la nostra història.
  • 7a etapa: 2014. Noves aliances: Fórmula jurídica: Fundació Casal l’Amic. Amb 30 anys d’activitat, l’entitat viu el moment amb més experiència acumulada de la seva història. I és per això que a finals de l’any 2013, arran de les noves necessitats sorgides a l’entitat i amb l’objectiu de bastir una col·laboració per tal d’aconseguir consolidar un model de gestió sostenible, es treballa per una aliança amb la Fundació Comunitat i Valors amb la finalitat de participar en l’entorn de gestió compartida de la Coordinadora Sinergia Social, de la que la Fundació Comunitat i Valors n’és membre. Aquesta aliança es materialitza a meitats de 2014. La Coordinadora Sinergia Social, a més de ser un centre especialitzat en la gestió de serveis socials, és un espai compartit de suport a les entitats d’iniciativa social, amb l’objectiu de potenciar de forma concreta i tangible la sinergia entre les entitats, el treball en xarxa i la col·laboració estreta, promocionant activament la millor estructuració del tercer sector social a Catalunya. La Fundació Casal Amic s’adhereix a l’Associació Coordinadora Sinergia Social l’any 2016.